fbpx
str. Testemițeanu, 17/6, mun. Chișinău
Program: 8:00 - 20:00, L-S

Cum le dezvoltăm copiilor inteligența emoțională prin joc.

aprilie 20, 2022

Cum le dezvoltăm copiilor inteligența emoțională prin joc

70% dintre copiii cu vârste între 1 si 10 ani petrec în medie 3 ore pe zi jucând-se, iar preferatele sunt de jocurile de construcție, jocurile de de rol și de strategie.

Potrivit unei cercetări privind educația timpurie, condusă de profesorul american Jeffrey Trawick-Smith, jucăriile de azi se împart în trei mari categorii: care stimulează creativitatea, respectiv interacțiunea socială și cele legate de învățare/rezolvarea problemelor.

Mai mult, potrivit aceleiași cercetări, educatorii pot evalua ce jucării au sau nu un impact asupra copiilor, mai ales în ceea ce privește însușirea noțiunilor în afara programului de la clasă, fiind astfel de un real ajutor părinților.

Jucăriile de îndemânare, pentru dezvoltarea motricității fine și grosiere, din materiale naturale sunt preferate de educatorii din creșe pentru copii cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani. Astfel, cei mici învață sa exploreze formele, culorile, texturile, dar într-un mod distractiv. De exemplu, pot pescui peștișori cu ajutorul unei undițe cu magnet, pot învăța proporțiile cu ajutorul fructelor și legumelor de lemn care se taie sau pot să-și exploreze creativitatea cu ajutorul jocurilor de rol. Pentru copii cu vârste cuprinse între 3 si 6, când noțiunile elementare devin o parte importantă a programei școlare, sunt preferate de către educatori cele care ajută la însușirea succesiunii anotimpurilor, dar și a timpului, jocurile creative, inclusiv cele de construcție.

Pentru copiii de vârsta școlară, educatorii preferă jocuri care fac învățarea distractivă. Astfel, noțiunile științifice sunt însușite prin experimente amuzante (de la construirea unui sistem solar până la a urmări cum erupe un vulcan), iar abilitățile cognitive sunt dezvoltate prin jocuri de logică, de strategie, alături de cele matematice si cele lingvistice.

Dacă in sala de clasa jocurile educative sunt folosite mai degraba in perioadele de relaxare, acasa existenta unui joc educativ care sa medieze interactiunea copil-adult este extrem de utila, mai ales ca parintele devine partener egal de joaca. Jocurile educative reprezinta astfel un sprijin real pentru parinti, bunici, chiar bone, ajutandu-i pe acestia sa introduca anumite notiuni intr-un mod corespunzator, dar mai ales la momentul potrivit. Jocurile din aceasta categorie sunt create de psihologi cu experienta, astfel incat acestea reprezinta un transfer de competenta de la o armata de specialisti catre adultul care se joaca cu copilul|, a explicat Ioana Saidel, educator Montessori.

Lasa comentariu
Pregătirea pentru școală. Moft sau necesitate?

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.