fbpx
str. Testemițeanu, 17/6, mun. Chișinău
Program: 8:00 - 20:00, L-S

De ce educația timpurie este atât de importantă?

iunie 03, 2022

O educație timpurie de calitate reprezintă o baza solidă pe care micuțul tău va putea construi mai departe. Implică-te în viața celui mic și află mai multe despre educația timpurie!

Știați că experiențele copilului din primii ani de viață au un impact disproporționat mare față de experiențele din anii de școală și mai departe? Asta înseamnă că lipsurile pe care cel mic le experimentează în primii ani din procesul de învățare îl vor afecta mai târziu, riscând chiar sa nu poată realiza recuperarea acelor pași de bază.

Există multe studii care ne arată o rată de succes crescută pentru copiii care au parte de o educație timpurie de înaltă calitate. Aceste programe sunt o cale foarte bună de a continua procesul de învățare într-un ritm susținut și sigur.

Beneficiile educației timpurii îi ajută pe cei mici să aibă succes la scoală, la locul de muncă și în contextul social și civic.

Când sunt mici, copii sunt ca un burete care absoarbe informații pe bandă rulantă. De aceea, expresia „cu cat mai curând, cu atât mai bine” ar putea fi un slogan reprezentativ pentru educația timpurie.

Beneficiile educației timpurii

  • Socializarea: un element fundamental pentru abilitățile de relaționare ale copilului. Pe lângă familie, piticul trebuie să fie expus la socializarea cu alți copii, experiență care îl ajută să treacă peste timiditate și să-și întărească încrederea în sine.
  • Cooperarea: un concept folositor pentru relațiile pe care le creează cel mic. Foarte util mai ales în cazul copiilor care nu sunt obișnuiți să împartă cu cei din jur, învățarea ideii de cooperare, împărțire și perseverare se deprinde tot în primii ani de viață, printr-un program de educație timpurie.
  • Respectul: o atitudine necesară atât în relațiile cu sine, cât și în relațiile cu ceilalți. Într-un mediu al educației timpurii unde se învață conceptul de a împărți și manierele în mod organic, termenul de respect față de oameni și obiecte personale se învață în același timp cu respectul față de mediul urban sau natură.
  • Entuziasmul pentru învățare: cu cât își însușește acest entuziasm mai devreme, cu atât va învăța mai ușor și mai cu drag. Dragostea față de lectură, simțul curiozității și nevoia avidă de cunoaștere sunt lucruri care se dezvoltă în grădiniță și chiar și înainte de aceasta. Lecțiile servite într-o maniera distractivă și totodată interactivă îi ajută pe cei mici să învețe mai eficient și îi inspiră să-și dorească să știe din ce în ce mai mult.
  • Lucrul în echipă: o abilitate extrem de utilă pentru tot restul vieții. Activitățile centrate pe lucrul în echipă ajută copiii să învețe cum să lucreze cu alți membri, cum să asculte opiniile celorlalți, deprinzând astfel ideea de a coopera și a livra în mod egal, în funcție de rolul fiecăruia.
  • Concentrarea: modalitatea prin care poate ignora zgomotul de fond, pentru a se dedica acțiunii pe care o întreprinde în acel moment. Având o imaginație bogată și o energie debordabilă, micuții nu pierd nicio șansă de a descoperi lucruri noi, de a trăi experiențe diferite de cele de până acum și de a-și face alți prieteni.
  • Răbdarea: o abilitate ce poate fi dezvoltată la vârste fragede prin implicarea celor mici în experiențe sociale unde pot practica răbdarea. Prin diverse exemple, experiențe sau conturarea unor modele, precum împărțirea atenției educatorului sau așteptarea rândului, copiii au posibilitatea de a-ți dezvolta răbdarea, ceea ce îi face mai disciplinați și mai înțelegători.

Lasa comentariu
Pregătirea pentru școală. Moft sau necesitate?Cum le explici copiilor de vârste mici despre noul coronavirus
Toate comentariile (11)
  • Anna D. McAllister
    octombrie 14, 2014 at 8:42 am

    In in arcu commodo massa hendrerit pellentesque sit amet vel mi. Nullam porta tortor malesuada justo maximus eget hendrerit ligula pretium

    Reply
  • Heather R. Depriest
    @Anna D. McAllister
    octombrie 14, 2014 at 8:43 am

    Quisque aliquam laoreet lorem et tempor risus egestas sed. Fusce bibendum aliquam turpis eu finibus quam tempus ac. Aenean dapibus orci eu convallis viverra.

    Reply
  • Linda K. Gibson
    @Anna D. McAllister
    octombrie 14, 2014 at 8:44 am

    Aliquam tincidunt dictum aliquet. Vestibulum sed elit accumsan interdum erat a pretium mauris. Proin nec cursus neque.

    Reply
  • Lian L. Brawner
    octombrie 14, 2014 at 8:44 am

    Phasellus ornare auctor metus a convallis. Etiam non sapien faucibus sodales ex ac pellentesque ex.

    Reply
  • Erin D. Schmitt
    octombrie 14, 2014 at 8:45 am

    Donec ac commodo mi. Etiam at est ligula. Maecenas justo nulla, gravida a tortor sit amet, porta porttitor dolor. Nulla accumsan, orci vel semper dignissim, […] Read MoreDonec ac commodo mi. Etiam at est ligula. Maecenas justo nulla, gravida a tortor sit amet, porta porttitor dolor. Nulla accumsan, orci vel semper dignissim, lectus urna vehicula quam, sed aliquam erat velit eu nisi. Read Less

    Reply

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.